duminică, 19 martie 2017

Nume de cod: ''Certificat energetic''

Afara era noapte, strazile orasului erau pustii, doar o pala de vant mai adia ocazional. Luminile stradale abia luminau calea, cat sa deslusesti formele pavelelor care tineau loc de asfalt. Cu pasi grabiti, o femeie mergea greabita catre o locatie doar de aceasta stiuta. Era imbracata intr-un palton lung, cu o gluga ce ii acoperea fata. In mana tinea strans un bilet pe care era trecut o adresa misterioasa, cunoscuta doar de foarte putine persoane.
A mers vreme de 15 minute pe aleea principala, apoi deodata facu stanga pe un gang mic si intunecat. Se opri in fata unei usi, deasupra careia lumina o lampa. Usa prezenta un geam pe care scria: ''Agentul de urgente energetice''. Fara sa stea pe ganduri, deschide usa si intra. Inauntru era o incapere obscura, cu un birou in mijloc. Multe hartii, documente, un computer vechi, aprins, o lampa de birou. Doua scaune - unul in fata biroului si altul in spate. Pe scaunul ce se afla dupa birou statea un om. Trasaturile faciale abia se zareau, dar statura il recomanda ca un om solid, sigur pe el.

Sursa foto
Femeia isi facu curaj si intra. Inchisa usor usa dupa ea si se apropie de birou. De sub palton scoasa o hartie, o arunca pe birou si apoi ramasa nemiscata.

El: Nume de cod?!

Ea: Certificat energetic!

Atunci barbatul a luat hartia, a studiat-o amanuntit si apoi se incrunta. Era clar ca ceea ce citea nu era pe placul lui. Femeie, intre timp, s-a asezat pe scaunul din fata biroului si isi pusa un picior peste celalat. Barbatul se ridica de la birou si se indrepta spre geamul din spatele acestuia. Noaptea, orasul arata diferit. Luna era plina si lumina mai bine strazile decat ar fi facut-o vreodata toti stalpii de lumina instalati.
Femeia ramasa tacuta. Astepta ca barbatul misterios sa vorbeasca, desi nu stia cum va reactiona sau ce va spune. Intr-un final, barbatul se aseza la birou, dadu cateva click-uri din mouse, tasta cateva cuvinte si facu cateva calcule.

El: Vrei sa spui ca este nevoie de un certificat energetic cat mai rapid posibil?

Ea: Asa este! Este urgent! Suma nu conteaza!

El: Nu pot sa iti dau asa ceva! Locul acela reprezinta un risc! 

Ea: Atunci ajuta-ma cu asta! Esti cel mai bun in domeniu! Esti cel mai bun auditor energetic, nu ma lasa balta! Stiu, casa este o epava, pierderile de curent sunt mari, vreau sa gasim o solutie! Ti-am mai spus, suma nu conteaza! Doar tu imi poti elibera certificatul energetic in conditiile legii, cu valabilitate de 10 ani, care atesta performanta energetica a cladirii mele.

Barbatul se uita la femeie. O privi fix in ochi si a inteles disperarea din privirea acesteia. Era o femeie de afaceri foarte cunoscuta, detinea o firma de birouri importanta din oras. Cladirea insa avea mari pierderi de energie si asta se reflecta si un suma de afaceri castigate lunar, dar si in performanta angajatilor. Era nevoie de o schimbare majora. Femeia intelesese acest lucru. De aceea apelase la ajutor. 

El: Esti constienta ca amenzile pentru neafisarea certificatului energetic in mod vizibil la aceste tipuri de cladiri cresc pana la un cuantum intre 1250 lei si 2500 lei?

Ea: Fereasca Dumnezeu, da normal ca stiu! Tocmai de aceea am venit la tine. Cand am aflat ce amenzi se aplica pentru lipsa acestui certificat am intrat in panica! Nu le-am spus nimic angajatilor, vreau sa facem totul la modul cel mai discret posibil!

El: Nu mai stie nimeni?

Ea: Nu!

El: Certificatul energetic ofera informatii importante despre performanta energetica a unei cladiri si o incadreaza intr-o clasa energetica, in functie de consumul anual calculat. Esti sigura ca ai nevoie de asa ceva?

Ea: Da! Dar nu stiu exact cum se calculeaza aceasta. De aceea am apelat la tine!

El: Imobilele incadrate in clasa energetica A prezinta cel mai scazut consum de energie, crescand pana la clasa G, cu cel mai ridicat consum. Cu cat locuinta sau cladirea ta se incadreaza intr-o clasa mai apropiata de A, cu atat cheltuielile aferente cu intretinerea acesteia vor fi mai mici si confortul mai ridicat!

Ea: Ahhh, acum inteleg!

Sursa foto

Faptul ca nimeni nu stia de aceasta misiune ii usura munca agentului ''Certificat energetic''. In acea seara, au stabilit impreuna planul de bataie pentru firma femeii. Dupa ce a ascultat cu atentie si a analizat planurile cladirii, au cazut de acord asupra urmatoarelor lucruri: cladirea de birouri va primi certificatul energetic doar dupa ce erau schimbate toate prizele vechi, computerele, imprimantele si xerox-urile de asemenea. Mai trebuiau inlocuite becurile cu unele economice, cu LED, care consumau foarte putin curent. De asemenea, pe acoperis urmau sa fie instalate si panouri solare, care sa asigure energie, dar si caldura! S-a gandit sa inlocuiasca vechile tocuri de ferestre cu geamuri termopane, pentru a evita pierderile de caldura.
Femeia a vrut neaparat si gazon pe acoperis, deoarece dorea sa le ofere angajatilor un spatiu de relaxare si recreere, cu posibilitatea de a experimente mersul descult, pe iarba. Asadar, fara sa fie in plan, femeia a gandit si o gradina in aer liber, pe acoperisul firmei.
Apoi s-a gandit ca ar merge si cateva pubele de reciclare, sortate dupa tipul de gunoi care se producea in firma. Bine, toate astea nu aveau legatura cu detectivul misterios, dar o lovise inspiratia, la ceas de seara si nu mai putea sa se opreasca - ideile ii veneau una dupa alta acum.

Ea: Am simtit ca ma inspiri, am avut o revelatie si stiu exact ceea ce trebuie sa fac pentru a creste performanta firmei!

El: Esti sigura ca stii ceea ce trebuie sa faci? Ce nu tine de domeniu meu, nu ma bag!

Ea: Stai linistit!

A doua noapte, cladirea a avut parte de transformarile mentionate! A doua zi, angajatii au ramas uluiti de schimbarea socanta, dar si de un certificat ciudat, care le decora acum sala de birouri. Era un certificat energetic, inramat frumos si asezat la vedere... ca un premiu al unui candidat mut.
Cladirea era acum asigurata, din toate punctele de vedere si putea functiona la parametrii normali, in conditii de siguranta. 

Femeia misterioasa nu si-a dezvaluit numele ei sau pe cel al firmei. Nici pe cel al agentului misterios care a ajutat-o. Acesta a ramas cu porecla de ''Certificat energetic'', iar legendele urbane inca ii pomenesc numele!

Articol scris pentru proba nr. 6 Spring SuperBlog 2017!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu