vineri, 23 octombrie 2015

Pretuieste natura... Pe Marte nu vei avea parte de ea...

Am ramas uimita cat de repede am evoluat din punct de vedere tehnologic si stiintific, daca deja omenirea se gandeste la optiunea mutarii pe o alta planeta, atunci cand umilul nostru glob pamantesc isi va epuiza toate rezervele... Va spun sincer, ca nu pamantul isi consuma rezervele, ci noi i le consumam, facem abuz, chiar... si e trist. Este trist ca nu apreciem natura la adevarata ei valoare. Am uitat puterile vindecatoare care stau la baza acesteia: efectele fizice si psihice, contopite armonios, ce nu creeaza reactii adverse de niciun fel, cum se intampla in cazul medicamentelor, de exemplu. Da, natura este un medicament, dar majoritatea au uitat acest lucru!
Pe timpuri, cand oamenii nu aveau nici cea mai mica idee ca tehnologia va prelua controlul intr-o zi, acestia isi gaseau alinarea in natura. Isi echilibrau mintea, trupul si sufletul si divinizau natura, ca aceasta sa ii rasplateasca prin efectele ei pozitive... dar noi am uitat lucru acesta... si e trist...

Oare de ce am ajuns in acest punct critic? De ce ne gandim sa ne mutam pe Marte, cand stim bine ca pe planeta rosie nu gasim altceva in afara de nisip, praf si stanci sterpe? De ce am ales sa ne lepadam de ''sanatatea curata'' ? Padurile sunt considerate aurul verde al Terrei, si desi avem o gramada de paduri aflate pe suprafata ei, atunci de ce numarul copacilor este in continua scadere? O mie de intrebari, zero raspunsuri. De fapt, raspunsurile se aflau in natura, dar pe masura ce natura pierde teren, la fel pierdem si noi sanse uriase de a trai mai fericiti, mai sanatosi, mai echilibrati. Pentru ce? Se merita? Inainte sa raspunzi, lasa-ma sa iti aduc la cunostinta o poveste, ca sa iti dai seama de adevarata putere a Mamei Natura. Esti atent la ce isi spun?  Sa stii ca natura oricum nu asteapta dupa tine si mai devreme sau mai tarziu, tot o sa revendice ceea ce i-a fost luat de catre omenire! Este doar o chestiune de timp...


Povestea incepe cu un cuplu de parinti, care in urma anumitor circumstante au ajuns sa se mute in centrul unul oras, la ultimul etaj al unui zgarie nori. Nu conteaza orasul, nu conteaza locatia, nu ne pierdem in detalii. Cuplul tanar se gandea ca vor incepe o viata noua mai buna alaturi de baietelul lor in varsta de 5 ani. El avea un job nou, bine platit, ea la fel - confortul era la ordinea zilei. Ai putea spune ca nu le lipsea nimic (material).  Orasul, foarte aglomerat, mereu in miscare, indiferent de ora afisata de ceas, strazi nenumarate in care te puteai pierde, ca intr-un labirint, semafoare, masini, tramvaie s.a.m.d. - un fel de copie fidela a orasului Tokyo (daca aveti idee despre cum traiesc asiaticii). Multe ziduri din beton, asfalt, ciment... si cam atat. Iar rutina normala s-a asternut peste familie, iar ei credeau ca isi traiesc viata ideala.

Daca parintii au fost mai adaptabili la schimbare, copilasul, de fel introvertit, si-a pierdut treptat sclipirea din privire. A devenit din ce in ce mai inchis in el, nu se mai juca, cum o facea cand statea la bunica, la tara - pentru ca nu mai avea curte, animalute sau copaci sub care sa se adaposteasca de soare. Nici joaca cu copii de la gradinita nu era distractiva, pentru ca acolo educatoarea nu avea unde sa ii scoata afara sa se recreeze. Zilele treceau, iar copilul a cazut intr-o depresie pe care parintii nu o intelegeau, desi au incercat in nenumeroase randuri sa discute cu cel mic, sa afle ce il supara, daca il doare ceva sau daca cineva i-a zis ceva nelalocul lui. Primeau raspunsuri seci... Au umblat pe la medici si doctori renumiti, crezand ca cel mic este bolnav, dar nu stie cum sa spuna ce il doare, dar fara rezultat. Toti medicii spuneam ca baietelul este complet sanatos din punct de vedere medica. Nu suferea de nicio boala. In momentul acela parintii s-au simtit tare descumpaniti si renuntasera la speranta ca baietelul lor isi va recapata pofta de viata.
Intr-o zi, luandu-l pe cel mic de la gradinita, parintii au avut surprisa vietii, cand acesta a exclamat cu cea mai mare bucurie: ''Uite mami, ies floricele din asfalt!'' Atunci tinerii parinti si-au dat seama ca problema celui mic nu era de natura medicala, ci de natura psihologica! Cel mic suferea de depresie, cauzata, de lipsa elementelor naturii! 


Cand in sfarsit si-au dat seama care este problema, au incercat sa caute solutii! Din pacate, orasul nu dispunea de parcuri sau gradini de relaxare in apropiere (si nici pe la periferie), iar naveta in afara orasului ar fi fost prea obositoare. Mutarea in alt oras era exclus, deoarece nu exista garantia unor joburi asigurate, ca sa isi continue traiul intr-un mod decent. Si stim cu totii cat de greu este sa o iei de la zero! Au cautat solutii in mediul on-line, care pana la urma a fost salvarea lor! De ce? Orele pierdute pe calculator i-a facut sa descopere cea mai buna solutie pentru problemele lor! ar solutia salvatoare poarta numele de ODU - Green Roof !

Ce este ODU - Green Roof? Este o firma de peisagistica care activeaza pe piata romaneasca inca din anul 2003 si care include toata paleta de elemente peisagistice, in materie de amenajari de spatii verzi. Firma se ocupa si cu importul si distributia de arbusti ornamentali si flori (pe baza de precomanda ferma). Din anul 2008 au inceput sa proiecteze si acoperisuri verzi. Pe baza portofoliului realizat, firma este una din liderii de piata din Romania - nicio alta firma nu poate concura cu complexitatea si eficacitatea celor de la ODU - Green Roof  in materie de acoperisuri verzi, amenajari intensive in care s-au plantat copaci chiar si de 7-8 metri! 
Si acum sa ne reintoarcem la familia noastra, care nu a mai stat pe ganduri si a sunat imediat la firma, cerand ajutorul lor. Dispuneau de un balcon foarte spatios, plus acoperisul blocului si astfel s-au gandit sa ofere baietelului lor cea mai frumoasa surpriza! S-au gandit sa aduca natura la usa lor, sa creeze o gradina verde pe balcon si pe acoperis, ca cel mic sa aiba unde sa se simta cu adevarat ca acasa! Cea mai buna solutie pentru ei a fost amenajarea unei terase verde cu continuarea spre acoperis, pe care l-au transformat tot intr-un acoperis verde, de toata frumusetea! Parintii au fost mai mult decat incantati sa descopere o echipa de profesionisti iubitori de natura, care credeau cu adevarat in valorile acesteia si care considera ca orice spatiu verde este o adevarata provocare atunci cand il amenajezi in centrul unui oras ''turnat'' doar in ciment! Pe langa vasta experienta care i-a recomandat pe cei de la ODU - Green Roof , acestia va stau la dispozitie oricand cu consultanta de specialitate in ceea ce priveste amenajarea unui acoperis verde, pentru ca oricine sa se poata bucura de propria oaza de verdeata, la un pas distanta de casa, dar si ofera servicii de intretinere pe termen lung a acestora, daca timpul nu iti permite tie acest lucru. Toate lucrarile lor sunt realizate intr-un foarte bun raport cost/eficienta/siguranta , pentru a iti face tie viata mai frumoasa. 

      Iar baietii acestia nu se dezmint:

      

Dupa ce tanara familie a chemat ajutoare profesionale, la finalul proiectarii acoperisului verde s-au ales cu cea mai frumoasa gradina pe care si-o puteau dori! Lucrarile au fost efectuate in mare secret pentru ca baietelul lor sa nu afle. Dupa ce lucrarile au fost gata, a venit momentul ''descoperirii''. Sau mai bine zis, a ''redescoperirii''. Cand baietelul a fost dus pe acoperis si a zarit gradina, care rasarise peste noapte, instant i-a revenit pofta de viata! A ras si a plans (de bucurie) in acelasi timp. Iar familia se putea numi cu adevarat una fericita acum, deoarece fiecare zi a lor devenea mai frumoasa in mijlocul acelei bucatele de rai, care era numai si numai a lor.

De ce au ales un acoperis verde? Pai din considerente logice, un acoperis verde participa activ la diversificarea biomurilor mici, care se afla intr-o zona anume, poate conferi adapost si hrana pentru animalele mici, cum ar fii fluturii sau gargaritele sau chiar pasari! Deoarece urbanizarea continua este o provocare grea pentru aceste vietati (care se pot accidenta, se pot bloca in cosurile de fum sau hornurile de aerisire si pot pieri), amenajarea a cat mai multe astfel de acoperisuri sau tersase verzi este mai mult decat o binecuvantare pentru ele (acolo unde conditiile permit astfel de lucrari).
Asadar, poti participa si tu la salvarea unor vieti! Dar mai presus de asta, iti poti castiga echilibrul interior de care ai nevoie, dupa o zi grea de munca. Poti elimina stresul acumulat de peste zi doar petrecand cateva ore la umbra unui pom, citind, de exemplu. Fa-ti timp sa te reintorci la natura, mai ales ca acum este mai usor ca oricand sa o aduci langa tine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu