luni, 4 noiembrie 2019

Straluciri in noapte

Inceputul primaverii din acest an m-a gasit in Regatul Unit. Mai exact, intr-una din cele mai ravnite zone turistice din sudul litoralului Marii Britanii. Desi contextul in care am ajuns acolo avea de a face cu locul de munca din momentul respectiv, vreau sa impartasesc cu voi prima seara de weekend cand am decis sa merg sa explorez aceasta zona. 

Ma bucur sa impartasesc si sa discut cu voi, in cele ce urmeaza, despre cateva aspecte de ordin atat practic, cat si vizual, in ceea ce priveste panourile LED si rolul acestora. Imi amintesc ca inainte sa merg in extremitatea sudica a orasului, numita The Quay, primul mod in care am avut contact cu un afisaj LED, a fost cand am mers sa alimentez cu carburant si m-am uitat sa verific pretul acestuia. Acesta este, evident, aspectul practic al panourilor cu afisaj led. Ele reprezinta un mod foarte eficient de a ne transmite informatii utile, iar faptul ca sunt foarte luminoase cu siguranta ajuta. Un alt bonus al tehnologiei LED este eficienta in ceea ce priveste consumul de energie electrica, fiind mult mai eficace fata de tehnologii precum cele de tip LCD. Apoi am pornit spre The Quay, unde, fara sa va mai tin in suspans, pot sa va spun ca am observat cu admiratie si impactul vizual pe care il pot avea aceste afisaje electronice. Odata ajunsa in zona strict pietonala, am luat la pas strazile din jur.


Astfel am avut ocazia sa vad cum o multitudine de restaurante, cu specificuri dintre cele mai diverse, parca duceau un razboi intre ele pentru a atrage cat mai multi clienti si, desigur, armele erau panourile cu LED, ce semnalizau ofertele speciale si alte metode care sa te ademeneasca sa le treci pragul. Desi, daca la o analiza la rece, parea un razboi intre restaurante, shop-uri, muzee, era usor sa uiti de asta si efectiv sa te pierzi in ambianta complexa creata de diversitatea acestora. Luate individual, unul cate unul, aceste panouri nici ca puteau fi mai diferite, dar in mod surprinzator, impreuna faceau sens. Insuflau energie asupra strazilor ce abundau de oameni, printr-o explozie de culori si lumini intense.

Intr-un final m-am lasat ‘’prada’’ acestor lumini, si am trecut pragul catorva magazine cu suveniruri locale, inainte sa ma opresc si sa iau cina la un restaurant cu specific indian. Cert este ca publicitatea reprezinta cel mai eficient mod prin care poti atrage potentiali noi clienti, si cu siguranta fara panourile LED nu ar fi nici pe departe la fel de eficienta sau atragatoare.

Personal, consider ca panourile LED publicitare creeaza in noapte un imens tablou abstract, care are si influente de Art Nouveau (un stil artistic manifestat plenar in artele vizuale, designul si arhitectura de la inceputul secolului 20). Art Nouveau poate fi, de asemenea, vazuta ca un fel de miscare artistica de tranzitie, formand un preludiu la ceea ce urma sa devina modernismul secolului 20. Mai concret, panourile LED picteaza orasul in culori vesele, atragatoare, chiar hipnotizante as putea spune.

Articol scris pentru SuperBlog 2019!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu