Sursă foto |
Spuneti-mi sincer, ce cuvinte va duc cu gandul la democratie? Termeni precum drepturi, libertati, referendum, petitie online? Definitia cuvantului conform Wikipedia? Ei bine, ma tem ca din pacate democratia din Romania nu poate fi definita atat de usor. Si la aproape 30 de ani de la revolutie, sau poate lovitura de stat cum ar spune unii, Romania inca nu si-a insusit nici macar trasaturile definitorii si de baza ale conceptului democratic. La baza acestui lucru sta o lipsa de informare a cetatenilor, sau poate dezinformare, care isi are originile inca din primele momente de dupa revolutia din 1989 si caderea regimului comunist. Astfel, am ajuns astazi in punctul in care daca o sa intrebam 10 persoane diferite sa ne evoce definitia democratiei din tara in care traiesc, vom primi 10 variante diferite, dar care se leaga intre ele printr-un liant foarte puternic, si anume mentionarea coruptiei ce este prezenta pana in maduva democratiei tarii noastre.
Din punctul meu de vedere, consider ca democratia din Romania este mai mult o formalitate, ce este repede uitata imediat cum un nou tur de alegeri ia sfarsit. Si astfel democratia din tara noastra intra iarasi intr-o perioada de hibernare, dand trezirea altor activitati care nu au nicio treaba cu aceasta. Aceasta hibernare a democratiei este atat de vizibila incat o putem observa uitandu-ne chiar in plenul parlamentului si observand astfel cum cei care are trebui sa puna in aplicare vointa poporului, efectiv dorm la propriu. Este cu adevarat trist ca dupa aproape 30 de ani de la sacrificiul suprem platit cu varsare de sange in speranta ca Romania va avea un viitor mai bun, asistam neputinciosi cum democratia se transforma treptat intr-o formalitate atunci cand vin alegerile. Ni se vorbeste despre principii, doctrine, programe de guvernare si ideologii, cand de fapt trecutul ne-a aratat ca indiferent de vointa poporului (cel care ar trebuie sa detina puterea), au fost mai importante prioritatile grupurilor de interese infiltrare adanc in structurile democratice ale statului de drept.
Am asistat in ultimii ani, marcata de o profunda tristete, la tratarea cu din ce in ce mai mult dispret a poporului de catre clasa politica din Romania aflata la guvernare. Traim o realitate in care transparenta ce se presupune ca vine la pachet cu democratia este mai mult opaca, si prin putinul care se intrezareste prin opacitatea acesteia nu se vede nimic imbucurator, as vrea sa zic la orizont, dar nici macar mai aproape de atat nu se vad semnele ca s-ar schimba ceva in bine. In tara in care traiesc, aproape ca a ajuns sa fie considerata o normalitate ca cei care candideaza pentru functii publice sa aiba dosare patate si un istoric dubios si neclar, adesea cu radacini puternic ancorate in fostul regim comunist. Si, dragii mei, acest lucru se observa in modul in care este condusa tara noastra.
Sursă foto |
Se mimeaza o falsa democratie si tara se conduce dupa metode ce sunt caracteristice mai degraba unui regim totalitar, pentru care primeaza doar controlul absolut si manipularea populatiei, exercitata cu ajutorul mecanisemlor de propaganda prin intermediul mass-media, si mai nou si in mediul online. In mediul rural cu precadere, se practica in mod vizibil metode prin care se incearca efectiv cumpararea de voturi, in plina campanie electorala, prin oferirea de bunuri la schimb. Acest lucru nu are ce cauta intr-o demcoratie. Este impotriva principiilor fundamentale care stau la baza acesteia, iar aceste abateri grave raman, in mod inadmisibil, nepedepsite. Tocmai pentru ca mecanismul care ar trebui sa sanctioneze aceste practici este puternic politizat si inchide ochii la aceste practici murdare si nedemne.
Ma tem ca exemplele in care cei care pot sanctiona practici neconforme cu legea si nu o fac, nu contenesc sa apara zilnic si acest lucru se intampla, din pacate, in toate ramurile de activitate ale statului. In prag de noi alegeri prezidentiale, privesc cu deznadejde lista candidatilor la functia de presedinte al Romaniei, si constant ca Romania este pusa din nou in postura de a alege raul cel mai mic. In mare parte, pe scena politica a tarii noastre, se perinda aceleasi nume sau grupuri de interese, in mod ciclic. Fiecare mica speranta sau element de noutate este rapid umbrit dupa o analiza a trecutului. Metodele prin care cei aflati la putere se agata cu ghearele de aceasta, au evoluat dar cred ca nu au fost niciodata mai evidente ca in ultimii ani. Si au facut toate acestea... razand in fata cetateanului, de votul caruia depind si pretinzand ca ii sunt prieteni atuncic and au avut nevoie.
Pentru mine, democratia inseamna transparenta, echidistanta, demnitate si nu in ultimul rand respect pentru cetatean. Cu toata manipularea existenta, mai am o urma de speranta ca lucrurile se pot schimba in bine, daca reusim sa ne mentinem informati, intrucat informatia inseamna putere, iar puterea trebuie sa fie a poporului!
Articol scris pentru SuperbBlog 2019!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu